چرخ خیاطی ، معرفی و راهنمای خرید بهترین مارک چرخ خیاطی
چرخ خیاطی یا ماشین دوزندگی، یک وسیله بسیار کارآمد و مفید در تمامی خانه ها محسوب می شودزیرا میتوان به کمک این وسیله انواع مختلفی از لباس ها را با طرح و شکل دلخواه دوخته و آماده کرد. علاوه بر این میتوان لباس هایی که پاره شده اند و نیاز به وصله کردن و دوختن دارند نیز رفو و ترمیم کرد تا دوباره قابل استفاده گردند. در واقع چرخهای خیاطی دستگاه مخصوص دوخت و دوز انواع پارچه ها و الیاف ها است و میتوان حتی چرم و پلاستیک را نیز با استفاده از دستگاه های قدرتمند به راحتی دوخت و به شکل دلخواه درآورد.
چرخ خیاطی یا ماشین های دوزندگی در ابتدا با هدف کمک به خیاطان و تولید کنندگان پوشاک و به منظور افزایش بهره وری، بالابردن سرعت تولید و کاهش کارهای دستی و کم بازده ساخته شد و برای اولین بار در سال ۱۸۷۰ مورد استفاده قرار گرفت. از آن تاریخ به بعد تغییرات بسیار زیادی در شکل، اندازه، قدرت، تنوع دوخت و ابزارهای جانبی چرخهای خیاطی صورت گرفت که باعث شد تا این دستگاه ها در تمامی خانه ها و توسط تمامی افراد قابل استفاده شوند و توانایی و قدرت بسیار بالایی را به مصرف کننده ارائه دهند و راحت تر نتیجه دلخواه حاصل گردد.
شاید فکر کنید که خرید یکی از انواع چرخ های خیاطی برای شما ضروری نیست و میتوانید در صورت نیاز به خیاط مراجع کنید اما گاهی اوقات ممکن است در هنگام رفتن به مهمانی با سرکار متوجه شوید که لباس شما شکافته شده و یا دکمه لباس کنده است. در چنین مواقعی نیاز است تا هر چه سریع تر مشکل برطرف گردد و تنها راه برای این کار استفاده از ماشین دوزندگی است. علاوه براین کسانی که در طی روز وقت اضافه زیادی دارند نیز میتوانند با استفاده از چرخ خیاطی شروع به کار کرده و مشاغلی همچون خیاطی خانگی یا تولید لباس را راه بیندازند. پس باید بدانیم که چرخ خیاطی خوب چی بخرم
انوع مدلهای چرخهای خیاطی
چرخهای خیاطی یا ماشین های دوخت انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها دارای قابلیت ها و توانایی های خاص خود بوده که باعث میشود کارکرد متفاوتی داشته باشند. در واقع چرخهای خیاطی به دو دسته صنعتی و خانگی تقسیم بندی شده اند و تفاوت های بسیاری میان آنها وجود دارد.
چرخ خیاطی صنعتی :
این نوع ماشین های دوخت دارای ابعاد و اندازه بزرگ تر از ماشین های خانگی هستند و وزن بسیار بیشتری دارند. این دستگاه های دارای قدرت و کارایی بسیار بالایی بوده و به منظور استفاده در کارگاه ها و کارخانه های تولید لباس و هر مکانی که نیاز به دوخت و دوز انبوه دارد ساخته شده اند. البته چرخهای خیاطی صنعتی انواع متفاوتی داشته و هر کدام کارایی خاص خود را دارند. به طور مثال برخی از آنها به عنوان سردوز، راستهدوز، میاندوز و … مورد استفاده قرار گرفته و صرفاً توانایی انجام همان کار دارند.
چرخ خیاطی خانگی :
ماشین های دوخت خانگی دستگاه های سبکتر، کوچکتر و کارآمدتر هستند و میتوانند انواع دوخت و دوز را برای شما انجام دهند، تنها کافیست نوع دوخت و سوزن مورد نیاز را تعیین کرده تا دستگاه برای شما دوخت را به سرعت و به راحتی انجام دهد. این دستگاه ها برای افراد تازه کار و حرفه ای قابل استفاده بوده و محدودتی از این بابت وجود ندارد. البته انواع مختلفی از چرخهای خانگی وجود دارد که در زیر آنها معرفی میکنیم.
- مکانیکی : این نوع دستگاه ها به صورت ساده و بدون تنظیمات متنوع دوخت یا امکانات جانبی ساخته شده اند و تنها میتوان با استفاده از آنها عملیات دوخت ساده و رفوی پارگی ها را انجام داد. انجام تنظیمات دوخت و راه اندازی دستگاه در این نوع چرخهای خیاطی به صورت کاملاً دستی باید انجم شود.
- دیجیتالی : چرخ خیاطی دیجیتالی نوع پیشرفته و بهینه شده چرخ های مکانیکی است و قابلیت ها و امکانات متنوعی به آنها اضافه شده که میتواند کار را برای شما را حت تر کند. در این دستگاه ها عملیات دوخت به صورت کامپیوتری و کاملاً خودکار انجام شده و تنها کافیست نوع دوخت و رنگ نخ را با استفاده از دکمه های موجود انتخاب کنید تا دوخت انواع مدلها برای شما انجام شود. این دستگاه ها حتی میتوانند پارچه های اضافه را برش دهند. علاوه براین شما میتوانید انواع مدلهای دوخت دلخواه و شخصی را از طریق حافظه جانبی به دستگاه اضافه کرده تا با استفاده از آنها دوخت انجام گیرد.
- برقی : این محصولات مدل میانه و تلفیقی از چرخ های مکانیکی و دیجیتالی هستند. در نتیجه بخشی از عملیات دوخت به صورت دستی باید انجام گیرد اما منوها و مدلهای متوعی نیز در انها وجود دارد. یکی از مزایای این دستگاه ها، نمایشگر قرار گرفته در بدنه است که میتواند اطلاعاتی نظیر نوع دوخت، مدل دوخت، نوع نخ، سرعت دستگاه و … را به شما نشان دهد.
اجزای تشکیل دهنده چرخ خیاطی
به طور کلی چرخهای خیاطی یا ماشین های دوخت از اجزای مکانیکی پیچیده ایساخته شده اند اما تنها برخی اجزاء و قسمت ها در دسترس شما قرار گرفته است و شما میتوانید آنها را کنترل کرده و دراختیار بگیرید. این اجزا تعداد کمی دارند اما میتوان با استفاده از آنها عملیات دوخت و دوز را انجام داده و به نتیجه دلخواه برسید، این اجزا عبارتند از :
- دکمه های نوع دوخت : این دکمه ها نسان دهنده انواع مدلها و روش های دوخت بر روی پارچه هستند و شما میتوانید به دلخواه خود از هر کدام استفاده کرده و پارچه را بدوزید. تعداد این دکمه ها در هر دستگاه متفاوت است و بستگی به قدرت و توان آن دارد.
- ماسوره : قرقره کوچکی که در زیر چرخ خیاطی قرار گرفته و مقداری نخ به رنگ دلخواه در آن قرار میگیرد تا بتوان دوخت های دوطرفه و چند خطی را انجام داد.
- ماکو : قسمتی که ماسوره در آن قرار داده شده تا بتوان از نخ موجود در ماسوره استفاده کرد.
- پدال : قسمتی است که میتوان به کمک آن چرخهای خیاطی را به کار انداخته و از آنها استفاده کرد. تنها کافی است تا با استفاده از دست یا پای خود پدال را فشار داده تا برق مورد نیاز به دستگاه وارد شده و سوزن دوخت شروع به حرکت کند. میزان سرعت حرکت سوزن دوخت نیز وابسته به میزان فسار وارد شده به پدال است و به کمک پدال میتوان سرعت مورد نیاز دوخت را تنظیم کنید.
نکات مهم در هنگام خرید چرخ خیاطی خانگی
- نوع دستگاه : همانطور که گفته شد، انواع مختلفی از چرخهای خیاطی در بازار وجود دارد که هر کدام دارای قابلیت ها و امکانات خاص خود بوده که باعث میسود تا کابرد دستگاه ها با یکدیگر تفاوت داشته باشد و تنها برای مکان ها و مصارف خاصی مناسب باشند. برخی دستگاه ها برای صنایع و کارگاه ها و برخی دیگر برای مصارف خانگی طراحی و تولید شده اند. همچنین برخی از آنها قابلیت هایی دارند که تنها در مصارف حرفه ای کاربرد دارد. بنابراین قبل از خرید ابتدا باید نوع استفاده از دستگاه را مشخص کنید.
- سرعت دوخت و بلندی صدا : سرعت دوخت دستگاه یکی از فاکتورهای مهم در هنگام استفاده است و برای برخی مصرف کنندگان به ویژه کسانی که قصد دوخت حجم بالایی از لباس ها را دارند بسیار الزامیست. بطبع هر چه سرعت دوخت چرخ خیاطی بالاتر باشد، میتوان لباس های بیشتری با آن رفوکرده یا دوخت. البته زمانی که سرعت دوخت بالاتر باشد در بسیاری از دستگاه ها باعث تولید صدای زیادی میشود که در فضاهای کوچک و کارگاهی میتواند آزاردهنده باشد. اما برخی مدلها هستند که صدای کمی ایجاد کرده ولی با سرعت بالا کار میکنند.
- نوع ماکو : به طور کلی دو نوع ماکو در چرخهای خیاطی به کار برده می شود، یک از آنها به شکل استوانه و دیگری گرد است. ماکوی استوانه ای در افزایش میزان صدای تولیدی در هنگام کار موثر است اما ماکوی گرد در میزان صدا تاثیری ندارد. بنابراین بهتر است در هنگام خرید به این نکته نیز توجه داشته و دستگاهی را خریداری نمایید که ماکوی گرد دارد.
- کیفیت در دوخت : کیفیت در دوخت پارچه یکی از مهمترین نکات در هنگام خرید چرخ خیاطی است و باید حتماً به آن دقت شود. توجه داشته باشید که چرخ های خیاطی باید بتوانند دوخت ساده را به خوبی و با بالاترین کیفیت انجام دهند تا بتوانند دوخت های پیچیده را برای شما به بهترین شکل ایجاد کنند. بنابراین قبل از خرید حتماً درخصوص دوخت دستگاه را تحقیق کنید.
- جنس بدنه و وزن دستگاه : معمولاً چرخهای خیاطی وزن نسبتاً زیادی دارند و علت آن این است که بیشتر قطعاً داخلی آنها از فلز ساخته شده و البته این امر باعث میشود تا در هنگام کار در دستگاه لرزش و حرکت ایجاد نشود. البته تولید کنندگان برای کاهش وزن دستگاههای قدرتمند و پیشرفته از بدنه پلاستیکی استفاده کرده اند تا وزن کلی خیلی بالا نرود. اما بهتر است در هنگام خرید به وزن دستگاه توجه داشته باشید و از خرید دستگاه های سبک خودداری کنید. زیرا ممکن است قطعات داخلی آنها از جنس پلاستیک باشد و باعث شود علاوه بر خرابی در دوخت، عمر دستگاه را نیز کم کند.
- دیگر قابلیت های چرخ خیاطی : در برخی چرخهای خیاطی قابلیت هایی همچون دوخت مستقیم و زیگزاگ، مونوی دوخت متنوع، سوزن نخ کن اتوماتیک، تنظیم کشش نخ، قابلیت سردوزی، گلدوزی، جادکمه دوزی، دوخت دوسوزنه، دکمه دوزی و … وجود داد که باعث راحتی شما در دوخت می شوند. بنابراین اگر به دنبال دستگاه کامل هستید حتماً به این موارد نیز دقت کنید.
- ضمات پس از فروش : در هنگام خرید حتماً به سراغ محصولات و برندهایی بروید که دارای گارانتی و ضمانت پس از فروش هستند تا بتوانید در هنگام بروز مشکل و ایجاد خرابی، از خدمات پس از فروش آنها استفاده کرده و مشکل را برطرف کنید. توصیه میشود دستگاه را از برندهای آشنا و مطمئن خریداری نمایید تا بتوانید تا سالها از آن استفاده کنید.
- بودجه خرید : قیمت خرید چرخهای خیاطی با یکدیگر متفاوت است و عوامل زیادی همچون نوع دستگاه، سرعت دوخت، میزان صدا، کیفیت در دوخت، جنس بدنه، وزن دستگاه، ضمانت و گارانتی و … باعث میشود تا قیمت تمام شده کم یا زیاد شود. بنابراین بهتر است قبل از خرید ابتدا بودجه خود را مشخص کرده و سپس اقدام به خرید نمایید.
نکات مهم در نگه داری از چرخ خیاطی
- همیشه دستگاه را تمیز نگه دارید تا گرد و غبار در درزها و شکافهای بین قطعات نفوذ نکند زیرا باعث خرابی زودرس قطعات و کاهش کیفیت دوخت می شود. همچنین توصیه میشود بعد از اتمام کار حتمآً کرکها و نخ های اطراف دستگاه را پاک کنید تا مشکلی ایجاد نکنند.
- هر چند وقت یکبار سوزن استفاده شده برای دوخت را تعویض کنید زیرا سوزن ها نیز در اثر فشارهای وارده در هنگام دوخت، فرسوده شده و ممکن است در هنگام کار بشکنند.
- هر چندماه یکبار و در صورت مصارف زیاد، حتماً دستگاه به مراکز پشتیبانی برده و قطعات آن را سرویس کنید تا از ایجاد مشکلات احتمالی پیشگیری شود.
- هرگز روغن کاری قطعات چرخ خیاطی را فراموش نکنید زیرا قطعات دستگاه برای دوخت سریع و با کیفیت نیاز به روان کننده دارند تا بتوانند به خوبی کار کرده و سالم باقی بمانند. در واقع روغن کاری قطعات مکانیکی بسیار ضروری است. البته برخی دستگاه ها دارای مخزن روغن هستند که میتوانند این کار را به صورت خودکار انجام دهند.
- برای تمیز کرده پدال و بدنه دستگاه از دستمال نرم و مایع غیر شوینده و ترجیحاً آب استفاده کنید تا باعث خرابی آنها نشود.
- در هنگام کار مراقب انگشتان خود باشید و دست خود را در اطراف سوزن قرار ندهید زیرا علاوه بر خطر آسیب به انگشتان، میتواند به سوزن و قطعات دوخت نیز آسیب وارد شود.
- در صورت نیاز، توپی دستگاه را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا دستگاه از تنظیم خارج نشده و کیفیت کار کاهش پیدا نکند.