تخته گوشت، وسیلهای است که برای خردکردن، ریز کردن و تکهتکه کردن گوشت، سبزی و غیره در آشپزی و پختوپز مورداستفاده قرار میگیرد. تخته گوشت در کنار وسایل تیز و برندهای همچون چاقو، پوستکن، رنده و قیچی آشپزخانه کاربرد فراوانی دارد.
تخته گوشت
تخته گوشت وسیلهای ضروری و مهم در آشپزخانه است. استفاده از این ابزار موجب تسریع و بالابردن کیفیت کار آشپزی و پختوپز میشود.
انواع تخته گوشت از نظر جنس استفاده شده در ساخت
انواع تختههای گوشت از جنس و متریالهای مختلفی تولید و ساخته میشود. شیشهای، پلاستیکی، چوبی، مرمر و سرامیکی، رایجترین تختههای گوشت موجود در بازار هستند. اما ویژگیهای هرکدام چست؟
- تخته گوشت شیشهای
شیشه مورداستفاده در ساخت و تولید این نوع تختههای گوشت، نشکن مات یا شفاف است. این نوع تختههای گوشت دارای ظاهر زیبایی هستند. درست است که متریال شیشه از نوع نشکن است، اما هنگام استفاده باید خیلی مراقب باشید. از طرفی تختههای گوشت شیشهای بهمرور باعث میشوند، چاقوی شما کند شود. اگر علاقهمند به تهیه تخته گوشت شیشهای هستید، بهتر است برای کارهای روزانه و مداوم از آن استفاده نکنید.
- تخته گوشت پلاستیکی
دارای تنوع بالایی در رنگ و طرح بوده و از نظر قیمت بسیار مقرونبهصرفه هستند. اما هنگام خرید باید به کیفیت کالا نیز توجه داشته باشید. زیرا مدلهای مرغوب و نامرغوب از این جنس در بازار وجود دارد.
همچنین تخته گوشت پلاستیکی تهیه کنید که عاج یا شیار داشته باشد و صیقلی نباشد تا هم از لیزخوردن گوشت و دیگر مواد غذایی جلوگیری شود و هم باعث کندشدن چاقوی شما نشود.
- تخته گوشت مرمری و سرامیکی
مواد غذایی و گوشت از روی تختههای گوشت ساخته شده از مرمر و سرامیک لیز میخورند. دلیل آن هم صاف و صیقلی بودن زیاد مرمر و سرامیک است که باعث لیزخوردن گوشت میشود. تخته گوشت سرامیکی و مرمری باعث تسریع در کندشدن چاقو و ازدسترفتن کیفیت آن میشوند.
- تخته گوشت چوبی
محبوبترین و پراستفادهترین نوع تخته گوشت در آشپزی هستند. زیبایی، کیفیت و مرغوبیت این نوع تختههای گوشت فوقالعاده بالاست. امروزه این نوع تختههای گوشت از چوب مرغوب و باکیفیت تولید و ساخته میشوند. بامبو نوعی جنس چوب مورداستفاده در ساخت و تولید اینگونه تختههای گوشت است. چوب بامبو، آب زیادی به خود جذب نمیکند و کیفیت بالایی نیز دارد.
تخته گوشت چوبی از نظر بهداشتی نسبت به انواع دیگر یکسروگردن بالاتر است. همچنین چوب، باعث کندشدن چاقو نمیشود.
۲ نکته مهم در انتخاب و خرید یک تخته گوشت مناسب
در حین خرید تخته گوشت به دو نکته مهم باید توجه داشته باشید:
- اندازه و ارتفاع تخته گوشت
تخته گوشتی باید انتخاب و خریداری کنید که بتوان قطعات بزرگ گوشت را روی آن جا داد. معمولاً انتخاب یک تخته گوشت در ابعاد ۳۵ * ۵۰ بهترین گزینه برای برش قطعات گوشت بزرگ است. چنانچه قصد دارید از تخته گوشت، فقط برای برشدادن و تکهکردن سبزیجات و مرغ استفاده کنید، تخته گوشت به طول ۳۵ سانتیمتر برای شما مناسب خواهد بود.
قطر و ارتفاع تخته گوشت موضوع دیگری است که باید مدنظر قرار دهید. تختههای گوشت پلاستیکی، معمولاً ضخامت زیادی ندارند و نازکتر و سبکتر هستند. ضخامت این نوع تختههای گوشت بین ۱ الی ۵٫۱ سانتیمتر است. درحالیکه بهترین و خوشساختترین تخته گوشت چوبی دارای ضخامت ۲ سانتیمتر است.
- جنس تخته گوشت
بهترین، محبوبترین و پراستفادهترین جنس در ساخت تخته گوشت، متریال چوب است. بامبو، اقاقیا، افرا و ساج چوبهای استفاده شده در ساخت این نوع تختههای گوشت هستند. جنس بامبو، متداولترین چوب مورداستفاده در ساخت و تولید تخته گوشت چوبی است. لازم است تختههای گوشت چوبی برای دوام بیشتر، با روغن بادام تلخ، تمیز و آغشته شوند.
تختههای گوشت پلاستیکی نیز به دلیل عدم تخلخل، مقاومت زیادی در برابر آلودگی دارند. بوی گوشت و سایر مواد غذایی را به خود نمیگیرند. رد و اثر چاقو نیز روی آنها نمیماند. البته باید تخته گوشت پلاستیکی، از نوع غیر صیقل و عاجدار یا شیاردار باشند.