وردنه یکی از ابزارهای مهم و اولیه پخت نان و شیرینی است. از نظر ساختار و شکل ظاهری، وردنه وسیله استوانهایشکل است که جهت صاف و یکنواخت کردن خمیر استفاده میشود. از نظر ظاهری شاید تمام وردنهها مشابه یکدیگر به نظر برسند؛ اما با کمی دقت متوجه میشوید که وردنهها در انواع مختلف و متنوعی تولید و عرضه میشوند.
وردنه
در ادامه شما را با انواع وردنهها و نکات مهم برای خرید یک وردنه مناسب آشنا میکنیم.
انواع وردنه
وردنهها بر اساس دو معیار شکل ظاهری و جنس به انواع مختلفی تقسیم میشوند. بر اساس شکل ظاهری وردنه در نوع آمریکایی و فرانسوی عرضه میشوند. در ادامه به ویژگیهای هرکدام از وردنههای آمریکایی و فرانسوی اشاره میکنیم:
وردنه آمریکایی
رایجترین و پراستفادهترین نوع وردنهها هستند. وردنه آمریکایی استوانهایشکل بوده و از دو طرف دارای دسته است. وردنه آمریکایی برای صاف و پهن کردن خمیر کیک، نان، شیرینی، بیسکویت و غیره استفاده میشود.
کارکردن با وردنه آمریکایی یا کلاسیک به دلیل وجود دودسته در دو طرف آن، آسانتر است و در واقع همهکاره است. در این نوع وردنه قدرت بازو به بهترین شکل ممکن به خمیر منتقل میکند.
وردنه فرانسوی
وردنه فرانسوی به شکل یکتکه و بدون دسته است. تنها در بخشهای انتهای دو طرف آن کمی باریکتر از بدنه است. به همین منظور باید از قسمت پایینِ دست جهت صافکردن خمیر استفاده کرد.
یکی از بزرگترین مزیتهای استفاده از وردنه فرانسوی این است که تماس دست بیشتر به قسمت بدنه وردنه و بخش اصلی آن قرار میگیرد. در نتیجه کنترل بیشتری جهت پهن و باز کردن خمیر خواهید داشت. وردنه فرانسوی سبکتر از نوع آمریکایی است و برای کارهای ظریف همچون پخت باقلوا به کار میرود. به همین دلیل به آن، وردنه باقلوا نیز میگویند.
انواع وردنه از نظر جنس
در یک تقسیمبندی دیگر وردنهها از نظر جنس در انواع مختلف زیر طبقهبندی میشوند:
چوبی: پرکاربردترین نوع وردنه است که در ساخت آن، از چوب مرغوب درخت افرا و گردو استفاده میشود.
مرمری: وردنه مرمری به دلیل جذب سرما، بیشتر در فصول گرم سال کاربرد دارد. این نوع وردنه سرما را به خمیر منتقل کرده و از شلشدن آن جلوگیری میکند. وردنه مرمری سنگینترین نوع وردنه است.
استیل: اغلب سرآشپزها و شیرینیپزهای حرفهای از این نوع وردنه استفاده میکنند. وردنه استیل سنگین و گران است.
پلاستیکی: به وردنه فون دانت نیز معروف است. در دو مدل ساده و طرحدار تولید و عرضه میشود.
سیلیکونی: بیشتر برای خمیر پای کاربرد دارد. برای استفاده از این نوع وردنه نیاز به آرد پاشی در حد خیلی کم است.
تفلون: جدیدترین نوع وردنه که خمیر به آن نمیچسبد و بهراحتی قابل شستوشو است.
نکات مهم هنگام خرید وردنه
در هنگام خرید وردنه، توجه به چند نکته بسیار مهم و ضروری است:
- جنس بدنه
قبل از خرید مشخص کنید وردنه از چه جنسی میخواهید. مدل استیل به دلیل ضدزنگ بودن، ماندگاری بالای دارد. در نتیجه قیمت آنها نیز بالاتر است. وردنه تفلونی نیز نچسب هستند و قیمت بالایی دارند. مدل چوبی سبکوزن هستند و محبوبترین نوع وردنه هستند. قیمت وردنه چوبی کمتر و مقرونبهصرفه است.
- دستهدار یا بدون دسته بودن
در وردنههای بدون دسته، شما باید همانند غلتک خمیر را صاف کنید. اما در وردنههای دودسته با فشار و حرکت هر دودست، خمیر صاف و پهن میشود.
- طرحدار یا سادهبودن
وردنه ساده در تماس با خمیر، صاف و بدون طرح است. درحالیکه وردنههای طرحدار، شکل خاصی روی آن طراحی شده که در تماس با خمیر، شیرینی یا نان شما به همان شکل درمیآید. انتخاب و خرید نوع طرحدار و ساده به سلیقه شما بستگی دارد.
- قابلیت شستوشو در ظرفشویی
یکی از معضلاتی که اغلب افراد با آن مواجه هستند، شستوشوی ابزارهای آشپزخانه است. برخی ابزارها را نمیتوان در ظرفشویی گذاشت و باید با دست شسته شوند. حتماً هنگام خرید از فروشنده در مورد این قابلیت وردنه بپرسید.
- اندازه طول وردنه
وردنهها در اندازههای مختلفی تولید میشوند. وردنههای کوتاه برای باز و صافکردن انواع خمیر شیرینی و کلوچه مناسب هستند. مدلهای بلندتر برای پهن کردن خمیر پیتزا و نان مناسبسازی شدهاند.